خوردنی های شفا بخش

زعفران

گیاه معطرى که هم در ((دوا)) و هم در ((غذا)) مصرف مى شود

زعفران به حالت وحشى در یونان و ایتالیا پیدا مى شود که نام آن را ایران و کشمیرمى گویند و گیاهى است که از آن زعفران به دست مى آید و زعفران ادویه اى است که درغذا و دوا استعمال مى کنند.
این گیاه معطر گرچه گهواره اصلى پرورش آن در مشرقزمین بوده است و از آنجا به اروپا آمده است ولى کشت آن در اسپانیا بهقدرى رواجدارد که اکنون این گیاه معطر جزو گیاهان بومى این سرزمین است .
در سال 960میلادى یعنى بیش از هزار سال پیش زعفران از آسیاى صغیر به وسیله اعراب به اسپانیابرده و کشت شد.
در جنگهاى صلیبى ، صلیبیون آنها را با خود به اروپا آورده وتقریبا در تمام کشورهاى اروپا آن را پخش و کاشتند. کشت زعفران به وسیله پیاز آن بهعمل مى آید و هر پیاز یکبار گل مى کند و از آن گل کاکلى پیدا مى شود که همان زعفراناست . بطور متوسط از صد هزار گل زعفران پنج کیلو کاکل زعفران به دست مى آید که وقتىآن را خشک کنند وزن آن به یک کیلو تقلیل پیدا مى کند به همین جهت است که کشت زعفرانزحمت فراوان در بر دارد و محصول آن هم زیاد نیست و همیشه و در همه جا زعفران گراناست . در ایران ، قائنات سرزمین اصلى پرورش زعفران است و تقریبا همه زعفران مرغوبایران از این محل به دست مى آید.

تاریخچه زعفران
زعفران گیاهى شگفت انگیز، زیبا و معطر است و این صفات موجب شده استتوجه قدیمیها را به خود جلب کند و تاریخى کهن و قدیمى از خود به یادگاربگذارد.
مصریان قدیم آن را مى شناختند و در باغهاى معروف لوکسور آنرا به عمل مىآوردند.
عربها به آن نام (کارکوم ) داده و با کشت آن در اسرائیل باغ سلیمان رازیبا و تماشایى کرده بودند. زعفران محصول ممتازى بود که قدیمیها به آن اهمیت فراوانداده و با آن تجارت بزرگى مى کردند.
تجارت زعفران در قدیم الایام در انحصارفینیقیها بود. در قرون هفدهم و هجدهم میلادى خواص دارویى زعفران در بین مردم شناختهشد. چون قدیمیها آن را استعمال مى کردند و داروهایى از آن ترتیب مى دادند که درفرهنگ دارویى آن زمان به نامهاى مخصوصى مثل اکسیر طول عمر نام دارد.
امروز ثابتشده که زعفران ضد تشنج است و بذاق دهان و غده هاى هاضمه را زیاد کرده و در انبساط وانقباض عضلات معده اثر نیکویى دارد.

زعفران در طباخى
از زمانهاى بسیار قدیم زعفران جزو ادویه اى بوده است که در انواعپتاژ، رگو، شیرینى و لیکور مصرف مى کرده اند. با زعفران به کره و پنیر رنگ دلپسند ومطبوعى مى دهند.
در اسپانیا نانهاى قندى ، مربا و نان و پلو مخصوصى از زعفراندرست مى کنند که آن پلو به نام پائلا خوانده مى شود و از غذاهاى بومى اسپانیایى استکه جهانگردان به آن علاقه فراوان دارند.
یکى از ترکیبات ادویه کارى زعفران استکه با سوس کارى غذاهاى خوشمزه اى را تهیه مى کنند. صد سال پیش شلیمر در کتاب خودراجع به زعفران اینطور مى نویسد:
((
زعفران که در ایران مصرف مى شود قسمتى درایالت باکو در روسیه و قسمت دیگر آن در قائنات به عمل مى آید. من هیچ اثرى از کشتزعفران در رود زاپار که منطقه اى کوهستانى و در سه فرسنگى همدان است ندیدم و حالآنکه زکریاى رازى از کشت زعفران در این ناحیه شرح مفصلى نوشته است و همچنین اثرى اززراعت زعفران در (دربنده ) در راه شیراز و بندرعباس ندیدم نوشته است دوپره در سفرىکه به ایران کرده که در کوهها دربنده زعفران بطور خودرو مى روید و بزهاى کوهى آن رامى خورند و در اثر آن در شکمشان فادزهر پیدا مى شود که براى دفع سموم اثردارد.
شلیمر عقیده دارد که فادزهر بزهاى کوهى ارتباطى به زعفران ندارد و تقریباتمام بزهاى کوهى داراى فادزهر هستند و حال آنکه زعفران نخورده اند.
 

/ 1 نظر / 19 بازدید
admin

با درود و سلام خدمت شما دوست عزیز سایت بسیار قشنگ،جذاب وپرمحتوایی دارید.من admin هستم. و فرومی آموزشی،علمی و تخصصی برای تمام ایرانیان راه اندازی کردم. خوشحال می شوم از تخصص و مهارت شما به عنوان مدیری لایق و کاردان بهره مند شوم.درصورت علاقه بازدیدی بفرمایید. www.p30stars.net موفق باشید.منتظر حضور سبز شما هستم.